Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Tρόποι να εμποδίσετε το χτύπημα των νηπίων να γίνει συνήθεια.


Είναι αλήθεια ότι δεν είναι κάτι σπάνιο να χτυπούν τα νήπια αλλά υπάρχουν τρόποι να εμποδίσετε το χτύπημα να γίνει συνήθεια.

Σχεδόν όλα τα παιδιά, σε κάποια φάση, τσακώνονται και σπρώχνουν ή χτυπούν ένα άλλο παιδάκι. Όσο κι αν ξέρετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σπάνια, νιώθετε άβολα όταν το δικό σας παιδί είναι αυτό που χτύπησε κάποιο άλλο. Ως γονιός αισθανόσαστε πολύ άσχημα. Θα βοηθούσε να δείτε γιατί μαλώνουν τα παιδιά και να έχετε κάποιες συνεπείς στρατηγικές για να εμποδίσετε να συμβεί ξανά.

Γιατί το παιδί μου τσακώνεται ή χτυπάει;
Ένα παιδί μπορεί να χτυπάει ένα άλλο επειδή δεν γνωρίζει καλύτερους τρόπους επίλυσης προβλημάτων ή τρόπους να επικοινωνήσει τις ανάγκες του.
Χτυπώντας άλλους ίσως είναι ένας τρόπος για το παιδί σας να πάρει αυτό που θέλει από ένα άλλο παιδί, όπως το παιχνίδι με το οποίο παίζει. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να μαλώνουν βλέποντας άλλους να μαλώνουν, είτε φίλους ή τους γονείς τους.

Για να σταματήσει το παιδί να χτυπάει
Αν η στρατηγική να χτυπάει άλλο παιδί έχει αποτέλεσμα και το παιδί σας παίρνει αυτό που θέλει με αυτόν τον τρόπο, το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν αποδεκτούς τρόπους, που δεν βλάπτουν, για να αντιμετωπίζουν τους άλλους και να λύνουν τα προβλήματά τους.

Δοκιμάστε τα εξής:
- Περισσότερο παιχνίδι. Για να μάθει πως να συνεργάζεται στα πλαίσια του παιχνιδιού, το παιδί σας πρέπει να παίζει με φίλους. Να είστε κοντά και να επιβραβεύετε το παιδί όταν παίζει καλά, μοιράζεται ή συνεργάζεται.

- Πολλή συζήτηση. Διαμορφώστε μερικούς απλούς κανόνες για το παιδί σας όταν παίζει με άλλα παιδιά. Συζητήστε μαζί του αυτούς τους κανόνες. Πείτε στο παιδί σας ποια είναι η συμπεριφορά που θα θέλατε να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, να δίνει και να δέχεται πίσω αντικείμενα, να είναι ευγενικό και να μη χειροδικεί.

- Επιλογή δραστηριοτήτων. Ίσως χρειαστεί να επινοήσετε δραστηριότητες που ενισχύουν την κοινή χρήση αντικειμένων, την ικανότητα να περιμένουν τη σειρά τους σε ένα παιχνίδι, καθώς και τη συνεργασία, όπως είναι παιχνίδια με τη μπάλα και επιτραπέζια παιχνίδια. Ξεκινήστε παίζοντας αυτά τα παιχνίδια μαζί με το παιδί σας.

- Ενίσχυση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Να επεμβαίνετε και να βοηθάτε το παιδί σας να επιλύσει ένα πρόβλημα πριν ξεσπάσει τσακωμός. Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις ορισμένες φορές. Μπορείτε να βοηθήσετε προτείνοντας λέξεις: "Η Τζούλια λέει: "Έπαιξες, τώρα η σειρά μου". Όταν μαθαίνετε τρόπους επίλυσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ρωτήστε τα ποιο είναι το πρόβλημα, τι θέλει το κάθε παιδί και τι μπορούν να κάνουν όλοι για να βρουν μια συμβιβαστική λύση.
ΠΗΓΗ:www.libero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας