Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

21 ΜΑΡΤΙΟΥ...ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ...ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Στις 21 Μαρτίου,παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού,ασχοληθήκαμε στο σχολείο με το συγκεκριμένο θέμα.
Αρχικά,χωρίστηκαν τα παιδιά σε δύο ομάδες.Η μία ομάδα αποτελούνταν από τα παιδιά που έχουν μαύρα μαλλιά και η άλλη από τα παιδιά που έχουν καστανά και ξανθά.Στα παιδιά με τα μαύρα μαλλιά φορέσαμε καπελάκια ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.Επίσης τους δόθηκαν προνόμια που δεν είχαν τα άλλα παιδιά (να παίξουν με τον υπολογιστή,να κάτσουν κοντά στην κυρία,να παίρνουν αποφάσεις για όλη την ομάδα κ.τ.λ).


Γεγονός είναι πώς κανένα παιδί δεν αντέδρασε σε αυτές τις αποφάσεις ούτε αναρωτήθηκε γιατί γίνονται όλα αυτά.Το σίγουρο είναι όμως ότι ένιωσαν άσχημα και στεναχωρήθηκαν ,για αυτό και η όλη διαδικασία κράτησε πολύ λίγο.Τα συναισθήματα όμως που βίωσε η κάθε ομάδα και η έκφρασή τους (συναισθήματα χαράς και λύπης αντίστοιχα) ,έδωσαν το ερέθισμα να συζητήσουμε για το αν γίνεται καθημερινά αυτό στις μέρες μας,πως νιώθουν οι ομάδες που περιθωριοποιούνται,ποια τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που το απομονώνουν από την ομάδα, αν πρέπει να γίνεται αυτό και γιατί,πώς πρέπει να αξιολογούμε έναν άνθρωπο και τι να διακρίνουμε σε αυτόν,πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε κάποιον που είναι διαφορετικός από εμάς κ.τ.λ. Μάθαμε λοιπόν τι σημαίνει ρατσισμός ,πότε τον συναντάμε και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.

Στην συνέχεια,διαβάσαμε το παραμύθι, ο παράξενος έρωτας του αλόγου και της λεύκας, για να θυμίσουμε στα  παιδιά ότι το διαφορετικό είναι αποδεκτό και ότι η αγάπη ενώνει τους ανθρώπους. Γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι στα συναισθήματά τους και στις ανάγκες τους αλλά διαφορετικοί στο χρώμα του δέρματος,στα μαλλιά,στην γλώσσα, την θρησκεία,την καταγωγή,στα ρούχα, στην σκέψη,στις ιδέες κ.τ.λ  ΑΛΛΑ  είναι όλοι ΆΝΘΡΩΠΟΙ.

Επίσης φτιάξαμε και την γη με όλα τα ευωδιαστά και ξεχωριστά λουλούδια τη ,που συμβιώνουν το ένα δίπλα στο άλλο , ανεξάρτητα από το χρώμα τους. 

Επεξεργαστήκαμε το ποίημα και αναλύσαμε τον κάθε στίχο σημασιολογικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας