Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Πασχαλιάτικη χαρά



Πασχαλιάτικη Χαρά
Ρένα Καρθαίου

Κόκκινο μεγάλο αυγό
έπεσε απ΄τον ουρανό
κι ως το χώμα κάτω αγγίζει
τσακ, το τσόφλι του τσακίζει
και ξεχύνονται από μέσα
σαν μπαλίτσες με φτερά
κιτρινούλικα πουλάκια
πασχαλιάτικη χαρά
και τσίου-τσίου λεπτές φωνούλες μας μηνούνε:
“Χριστιανοί αναστήθηκε ο Χριστός μας κι έχει η άνοιξη φανεί”

Το Πάσχα πλησιάζει και έτσι και στο νηπιαγωγείο δεν θα μπορούσαμε παρά να ασχοληθούμε με αυτήν την σημαντική γιορτή του Χριστιανισμού.
Τα παιδιά συζήτησαν για τις εμπειρίες τους δηλαδή που πηγαίνουν συνήθως το Πάσχα, πώς το γιορτάζουν και τα έθιμα που ακολουθούν.Οι αφηγήσεις τους καταγράφηκαν στο πίνακα όπου και ζωγράφισαν τις ανάλογες εικόνες.


Στην συνέχεια, αποφάσισαν με το τι θα κάνουμε μέσα στην τάξη για να την στολίσουμε καθώς και με αυτά που θα ήθελαν να πάρουν στο σπίτι για να δώσουν και εκεί έναν γιορτινό τόνο. Τα κόκκινα αυγά,τα κουνελάκια,οι κότες,οι πάπιες,τα κουλουράκια,οι λαμπάδες κ.τ.λ είχαν φυσικά την τιμητική τους.
Έφτιαξαν λοιπόν πάπιες και κουνελάκια για να στολίσουν την τάξη.



Έφεραν συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια από το σπίτι
Έπλασαν πασχαλινά κουλουράκια τα έψησαν και το σχολείο γέμισε από τις μυρωδιές της βανίλιας,της μαστίχας,του πορτοκαλιού,του βουτύρου κ.τ.λ 









και έγραψαν την συνταγή για να την θυμούνται( για να την γράψουν έπρεπε πρώτα να θυμηθούν τα υλικά που χρησιμοποίησαν αλλά και την ποσότητα αυτών).





Κατασκεύασαν κάρτες όπου ζωγράφισαν με δακτυλομπογιές ένα ανοιξιάτικο τοπίο και έγραψαν πασχαλινές ευχές.





Έβαψαν χάρτινα ποτήρια με βούλες από χρώματα της αρεσκείας τους για να τα μεταμορφώσουν με διάφορα υλικά σε λαγουδάκια όπου θα τοποθετήσουν μέσα τα κόκκινα αυγά τους.


Διάβασαν την  βίβλο και μέσα από την αφήγηση και τις εικόνες πληροφορήθηκαν για την ζωή Του Χριστού,τα θαύματα που έκανε,τους 12 μαθητές Του,τα πάθη,την σταύρωση και την Ανάσταση Του.



Επεξεργάστηκαν πασχαλινά παραμύθια και ποιήματα και έμαθαν καινούργιες λέξεις 


Καλαθάκια με πασχαλινά αυγά διακόσμησαν τους πίνακες της τάξης




καθώς και οι ζωγραφιές των παιδιών από τις ιστορίες που άκουσαν



Τα πασχαλινά μας δεν σταματούν εδώ. Και την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα συζητώντας,τραγουδώντας,κατασκευάζοντας για να τιμήσουμε και δοξάσουμε το νόημα του Πάσχα που είναι το ξεκίνημα μιας ζωής γεμάτης από συγχώρεση,αλληλοβοήθεια και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας