Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τα παιδιά εδώ γιορτάζουν και θέλουνε χαρά!

Τις προηγούμενες μέρες, συνεχίστηκε η εορταστική ατμόσφαιρα στο σχολείο μας με την ολοκλήρωση κάποιων κατασκευών των παιδιών που θα έπαιρναν στο σπίτι για να τις χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι πρόβες για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας αλλά και μια πληθώρα δραστηριοτήτων που έβαλε μικρούς και μεγάλους στο γιορταστικό κλίμα.
Επιπλέον, μέσα από βιβλία και το διαδίκτυο είδαμε με τα παιδιά πληροφορίες για τη γιορτή των Θεοφανείων, τι γιορτάζουμε, τον αγιασμό των υδάτων,τα κάλαντα, τα ήθη και τα έθιμα αυτής της γιορτής. Γνωρίσαμε και τους καλικάτζαρους και παίξαμε διάφορα παιχνίδια μνήμης με τα ονόματά τους.


Πήραν τα περίφημα πουγκάκια-κεράσματα του Αγ.Βασίλη 
και τα γλασαρισμένα με  «χιόνι» διακοσμητικά βαζάκια τους.
Συζητώντας για τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών,φτιάξαμε στο σχολείο μας ένα από αυτά, τους κουραμπιέδες γράφοντας ,αρχικά, τη συνταγή,
μετρώντας,υπολογίζοντας τα υλικά μας, χωρίζοντας τα σε στερεά, υγρά,ανακατεύοντας τα και παρατηρώντας το αποτέλεσμα.





Στη συνέχεια, νηπιαγωγοί και παιδιά εκτέλεσαν τη συνταγή κατά γράμμα και τραγουδώντας τα ανάλογα τραγούδια για να «γλυκάνουν» οι κουραμπιέδες, όπως συνήθιζαν τα παλιότερα χρόνια να κάνουν όσοι και όσες παρασκεύαζαν τα γλυκά της εποχής.
Και αφού μπήκε και η τελευταία πινελιά, τα παιδιά τους πήραν για να κεράσουν αυτούς κι αυτές που αγαπούν.
Παράλληλα,διαβάσαμε και άλλες ιστορίες που ζητούν τα παιδιά αυτές τις μέρες για τον Άγιο Βασίλη και πολλά από αυτά ανέφεραν το γεγονός ότι του έγραψαν γράμμα για να του ζητήσουν κάτι που επιθυμούσαν.


Όμως, κάποια παιδιά δεν είχαν γράψει το περίφημο γράμμα κι έτσι, το έκαναν στο σχολείο μας.Με αφορμή αυτό, ασχοληθήκαμε με τα γράμματα που στέλνουμε, πώς τα στέλνουμε(φάκελος-γραμματόσημο), τι γράφουμε στο φάκελο(αποστολέας-παραλήπτης),ποιος τα μεταφέρει(ταχυδρόμος) κ.α. Έτσι, αφού γράψαμε το δικό μας γράμμα στον Αγ.Βασίλη

φτιάξαμε και ένα δικό μας γράμμα-φάκελο
Επίσης, συνεχίστηκε ο στολισμός της τάξης με ανάλογα της εποχής φύλλα εργασίας 
και ζωγραφιές των παιδιών με προτάσεις για το σκηνικό της γιορτής μας.
Η γιορτή μας είναι μια διασκευή του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ «Ο παπουτσής και τα ξωτικά»,μια ιστορία τόσο επίκαιρη στις μέρες μας που μας φέρνει το μήνυμα της αλληλεγγύης σε δύσκολους καιρούς. Γι΄αυτό εργαστήκαμε όλοι και όλες στο σχολείο μας για το σκηνικό της γιορτής αλλά και την παρουσίαση της, την Παρασκευή που μας πέρασε, με πολύ κόπο αλλά και κέφι.




 Μάλιστα, ο Αγ.Βασίλης με γράμμα που έστειλε στα παιδιά του σχολείου μας εξήγησε την απουσία του από τη γιορτή μας λόγω φόρτου εργασίας....Μας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μας άφησε στην πόρτα τα δώρα των παιδιών μια και ήταν πολύ δημιουργικά και έπαιξαν καταπληκτικά στην παράσταση που έδωσαν! Άλλωστε μας παρακολουθούσε από ψηλά...




Καλό σαββατοκύριακο και καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, δύναμη σε όλους και όλες!























2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα !!!!!!!!!!! Και του χρόνου . Καλές γιορτές !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια!!! Ευχόμαστε και σε σας χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείτε για το νέο έτος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας