Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΟΠΩΣ ΓΥΡΙΖΕΙ Η ΠΙΤΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ...

Επιστρέψαμε στο νηπιαγωγείο μετά τις διακοπές των γιορτών και τα παιδιά είχαν τόσα πολλά να αφηγηθούν. Μίλησαν για τις βόλτες τους στα γιορτινά πάρκα, τις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, το δώρο του Άγιου-Βασίλη, τα γλυκά, την κοπή της βασιλόπιτας....κ.τ.λ. Με μεγάλη χαρά καμάρωναν για το φλουρί που κέρδισαν και αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να τα ρωτήσουμε αν θέλουν να φτιάξουμε και στο σχολείο μία βασιλόπιτα. Φυσικά η απάντηση ήταν θετική και άρχισαν οι προετοιμασίες μας για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους.

Συζητήσαμε για το νέο έτος, τον μήνα Ιανουάριο και διαβάσαμε την ιστορία <<οι σκανταλιές του Γενάρη>> από το βιβλίο Τα παιδιά του χειμώνα της Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου

         .

Τα παιδιά ζωγράφισαν εκείνο το σημείο της ιστορίας που τα εντυπωσίασε


και έμαθαν μέσα από αυτήν για το ολόγιομο φεγγάρι, το πουλί Αλκυόνη, τα φρούτα του χειμώνα και την παγωνιά και το κρύο του Ιανουαρίου.

Γράψαμε με την πλαστελίνη το 2014 και κολλήσαμε τον αριθμό σε ένα μεγάλο χαρτόνι με την ευχή της Καλής Χρονιάς


Την επόμενη ημέρα, ετοιμάσαμε την βασιλόπιτα μας..παρατηρώντας και μετρώντας τα υλικά που θα βάζαμε, ανακατεύοντας τα, δοκιμάζοντας ενώ τα παιδιά εμπλούτισαν το λεξιλόγιο τους μαθαίνοντας λέξεις όπως ταψί, τρήμα, ξύσμα, τρίφτης, άχνη, βουτυρώνω, μείγμα και μαλακή ζύμη.


Η βασιλόπιτα αφού ψήθηκε και μοσχοβόλησε το σχολείο μας, στολίστηκε με ζάχαρη
 άχνη και το 2014. Τα παιδιά μέσα από το στολισμό έμαθαν τι σημαίνει κοσκινίζω και σουρώνω. Αναγνώρισαν τους αριθμούς και τους ονόμασαν.


 Αφού κόψαμε πρώτα το κομμάτι του Χριστού, του Άγιου-Βασίλη και του σχολείου, τα υπόλοιπα κομμάτια κόπηκαν σε τυχαία σειρά και για τις δύο τάξεις( το φλουρί είχε τοποθετηθεί στο ταψί πριν ψηθεί η βασιλόπιτα). Το φλουρί το κέρδισε  το νήπιο Γιακουμάκη Δάφνη από το Β΄τμήμα του νηπιαγωγείου.                                                                                    
Ευχόμαστε Καλή χρονιά, Υγεία, καλή πρόοδο και ευτυχία.

Επίσης, παίξαμε με τους αριθμούς φτιάχνοντας μία βασιλόπιτα από χαρτόνι την οποία την κόψαμε σε τόσα κομμάτια όσα και τα παιδιά.(αναγνώριση αριθμού, σειροθέτηση, απαρίθμηση)


και μάθαμε από την μυθολογία την ιστορία για τις εποχές του χρόνου, την Θεά Δήμητρα και την κόρη της, την Περσεφόνη.


(ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο-αφήγηση της ιστορίας από τον Διονύση Σαββόπουλο στην παρακάτω διεύθυνση)



Τα παιδιά δήλωσαν ότι η βασιλόπιτα ήταν νόστιμη και εμπιστευόμαστε την κρίση τους γιατί την δοκίμασαν με χαρά και ωμή


και ψημένη





Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε!!!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας