Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ....

και αυτήν την εβδομάδα το νιώσαμε για τα καλά με την υψηλή θερμοκρασία.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν συνεχώς καραβάκια, θάλασσα και ψάρια.





Ξεκινήσαμε λοιπόν να συζητάμε για την εποχή του καλοκαιριού, την θερμοκρασία, τα καλοκαιρινά ρούχα, τους τρόπους για να προστατέψουμε το δέρμα μας από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, την διατροφή του καλοκαιριού και τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μέσα από το διαδίκτυο και τα βιβλία


περιγράψαμε εικόνες καλοκαιρινές και τα παιδιά ανέφεραν τις εμπειρίες και τα βιώματα τους.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε το δέρμα, το κεφάλι και τα μάτια μας από τον καλοκαιρινό ήλιο και εξηγήσαμε με επιστημονικούς όρους γιατί ο ήλιος αυτήν την εποχή είναι πιο δυνατός και ζεστός.
Σύμφωνα με την μυθολογία, ο θεός του ήλιου ήταν ο θεός Απόλλωνας, ο δίδυμος αδερφός της θεάς Άρτεμις.



 Θεός του φωτός, της ποίησης και της μουσικής.   Γιος του Δία και της Λητώς.
Μόλις γεννήθηκε ο θεός, ένα χρυσό φως πλημμύρισε τη Δήλο, το νησί όπου γεννήθηκε.
Ο Απόλλωνας τρεφόταν με νέκταρ και αμβροσία και έγινε τόσο όμορφος, που ο πατέρας του, ο Δίας, τον ονόμασε θεό του φωτός.
Ο Φοίβος (λαμπρός), όπως λέγανε τον Απόλλωνα, οδηγούσε κάθε πρωί το άρμα του Ήλιου και φώτιζε τον κόσμο.
Εκείνος έμαθε στους ανθρώπους την τέχνη της μουσικής, του τραγουδιού και της ποίησης.

 
Περιγράψαμε τα χαρακτηριστικά του θεού, το πως γεννήθηκε, το κατόρθωμα του να σκοτώσει στους Δελφούς τον Δράκοντα Πύθωνα, το μαντείο των Δελφών που χτίστηκε προς τιμή του  τα Πύθια τους αγώνες που γίνονταν για τον θεό, την λύρα που του έδωσε ο Δίας.



 Στην αρχαία Κρήτη ο θεός Απόλλων ονομάζονταν Ταρραίος Απόλλων μετά την επικράτηση των Δωριέων από το όνομα της αρχαίας πόλης Τάρρα, όπου και είχε καταστεί το μεγαλύτερο κέντρο λατρείας του στο νησί.Κατά τους δωρικούς μύθους, στην Κρήτη ο Απόλλωνας ζήτησε εξιλαστήριο καθαρμό για το φόνο του δράκοντα Πύθωνα στους Δελφούς, τον οποίο και έτυχε στην πόλη Τάρρα, στην οικία του ιερέα Καρμάνορα. Από την πόλη αυτή αναπτύχθηκε η λατρεία του θεού ως Ταρραίος Απόλλων σ΄ όλη την Κρήτη που λατρεύονταν μαζί με την αδελφή του Αρτέμιδα (Βριτομάρτιος) προς τιμή των οποίων ιδρύθηκαν μεγάλοι ναοί.( Βικιπαιδεία)

Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με τα καραβάκια μας




και να επισκεφτούμε ένα από τα ελληνικά νησιά μας για να γνωρίσουμε και τις ομορφιές της Ελλάδας ειδικά το καλοκαίρι αλλά και το μέρος που λατρεύτηκε ο θεός.
Δόθηκε με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία να μάθουμε το μεταφορικό μέσο της θάλασσας, τα μέρη του, το πλήρωμα του, το υλικό κατασκευής του, τον τρόπο κίνησης του. Μέσα από βιβλία συγκρίναμε τα πλοία της παλιότερης και σύγχρονης εποχής.




Παρατηρήσαμε στον χάρτη της Ελλάδας την μορφολογία της, το απέραντο μπλε της θάλασσας και τα νησιά της. Τα παιδιά ξεχώρισαν την Κρήτη όταν τους ζητήθηκε να βρουν το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας.


Φτάνοντας στο νησί, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα του Δίσκου της Φαιστού που χρονολογείται τον 17ο αιώνα ο οποίος είναι φτιαγμένος από πηλό, έχει 241 σύμβολα αρχαίας γραφής και μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει η επιστημονική κοινότητα να αποκρυπτογραφήσει.




Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για προσευχή, διήγηση μιας ιστορίας ή ένα ημερολόγιο.
Τα παιδιά θα φτιάξουν τον δικό τους δίσκο γράφοντας με σύμβολα την δική τους ιστορία η οποία αναφέρεται στον θεό Απόλλωνα, την επόμενη εβδομάδα.
Προς το παρών, έβαψαν χάρτινα πιάτα με κίτρινη τέμπερα



για να αποδώσουμε εικαστικά τον θεό ήλιο, τον Απόλλωνα. Τα πιάτα θα στεγνώσουν και θα διακοσμηθούν ανάλογα. 
Οι δραστηριότητες αυτής της εβδομάδας ακολουθούν ένα πιο αργό ρυθμό γιατί καθημερινά γίνονται πρόβες της καλοκαιρινής γιορτής. Η γιορτή μας συνδέεται με το πολιτισμικό θέμα του δωδεκάθεου και φυσικά ο αγγελιοφόρος των θεών, ο Ερμής,




ανακοίνωσε έγκαιρα στους γονείς πότε και που θα γνωρίσουν από κοντά τους 12 θεούς του Ολύμπου.

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!!! 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας