Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Με το σύμβολο της ειρήνης...

...ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες για την ειρήνη και όχι μόνο, στη γιορτούλα μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που έγινε στην αρχή της εβδομάδας.
Αφού θυμηθήκαμε τα χρώματα στη σημαία της ειρήνης που είχαμε κατασκευάσει τις προηγούμενες μέρες αλλά και αυτά που μας θυμίζουν την ειρήνη(περιστέρι κ.α.), ψάξαμε στο διαδίκτυο και για διάφορα άλλα σύμβολα της ειρήνης. 


Στην αναζήτηση μας πήραμε τις παρακάτω πληροφορίες...


ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ



Da Wikipedia, l'enciclopedia libera.(μετάφραση: Σκούρα Χαρά)
Το σύμβολο της ειρήνης δημιουργήθηκε το 1958, από έναν Βρετανό καλλιτέχνη και σχεδιαστή, τον Gerald Holtom, ως ένα σύμβολο
της εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και αργότερα τη δεκαετία του εξήντα. έγινε ένα αντιμιλιταριστικό σύμβολο.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι η επικάλυψη των γραμμάτων N και D* (Nuclear Disarmament- Πυρηνικός Αφοπλισμός) από το σηματοφόρο αλφάβητο που χρησιμοποιείται επίσης στο ναυτικό κώδικα μηνυμάτων με τις σημαίες στο χέρι.**
Αργότερα, σε επιστολή του ο Gerald Holtom προς τον Hugh Brock, (συντάκτης της Peace News ) εξήγησε την προέλευση της ιδέας, δίνοντας μια πιο προσωπική και βαθιά έννοια : "Ήμουν εγώ ο ίδιος σε κατάσταση απόγνωσης!! Βαθιά απόγνωση!! Ζωγράφισα τον εαυτό μου: η αναπαράσταση ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες ανοιχτές από μέσα προς τα έξω όπως οι αγρότες του Goya *** μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Του έδωσα τη μορφή γραμμής, και έχω κάνει έναν κύκλο γύρω του » (Gerald Holtom)
Το σύμβολο, λόγω της απλότητας και της η δυνατότητας επανάληψης του (εύκολης αντιγραφής) έχει μια τεράστια επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αν και ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη η προέλευσή του.
Μέρος της επιτυχίας είναι πιθανόν να οφείλεται στις πολλές εσφαλμένες ερμηνείες που του έχουν δοθεί. Η πιο κοινή είναι ότι το σύμβολο αυτό είναι σαν μια εξαιρετικά στυλιζαρισμένη αναπαράσταση μιας σεξουαλικής σχέσης. Αυτή η ερμηνεία έρχεται σε αντίθεση ανάμεσα στο «πόλεμος-μίσος θάνατος και ειρήνη-αγάπη– ζωή» και στο σύνθημα «κάντε έρωτα και όχι πόλεμο».
Μια άλλη ερμηνεία είναι αυτή που παρουσιάζει το σύμβολο ως την αναπαράσταση ενός βομβαρδιστικού Β-52 του Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια εξαιρετικό αντιμιλιταριστικό σύμβολο της δεκαετίας του εξήντα.
*Λέγεται, ότι ο λόγος που το σύμβολο είναι ανάποδα προς τα κάτω (D- Ν πάνω) είναι ότι σηματοφόρος είναι ένας στρατιωτικός κώδικας και ανάποδα συμβολίζει τον «αντιμιλιταρισμό». http://www.designboom.com/contemporary/peace.html
** N D *** Ο Φρανθίσκο Γκόγια (Francisco José de Goya y Lucientes, ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης.
Ο πίνακας του Goya
Παρατηρήσαμε το σχήμα του, τι μας θυμίζει, τις γραμμές που έχει, πόσες είναι, πώς είναι, τα χρώματα που του έβαλαν κ.ο.κ. 
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας σύμβολο ειρήνης με χαρούμενα χρώματα και διάφορα υλικά.

 Μακάρι να γεμίζουν τις καρδιές όλων μας τέτοια φωτεινά, χαρούμενα και ειρηνικά σύμβολα σαν αυτά που φτιάχνουν τα χέρια των παιδιών μας ...


Αλλά και σαν αυτά που φτιάχνουν οι μεγάλοι, σαν τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο...για την ειρήνη, λοιπόν...





Καλή συνέχεια σε όλους και όλες...και καλό μήνα να έχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας