Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αγαπημένο μου παιχνίδι...Ειρήνη ή Πόλεμος;

Την εβδομάδα που μας πέρασε, τα παιδιά έφεραν στην τάξη τα αγαπημένα τους παιχνίδια για να τα παρουσιάσουν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και όχι μόνο.

Όλοι γνωρίζουμε την θετική επιρροή των παιχνιδιών στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και ιδιαίτερα το συναισθηματικό δέσιμο τους μ΄αυτά.
Έτσι, τα παιδιά επέλεξαν το παιχνίδι που αγαπούν περισσότερο από τα άλλα και το έφεραν στο σχολείο παρουσιάζοντας το







Μας έδειξαν με ιδιαίτερη χαρά πώς παίζουν μαζί του αλλά και μοιράστηκαν μαζί μας, ποιος ή ποια τους το χάρισε και γιατί το αγαπούν περισσότερο από τα άλλα παιχνίδια









Ζωγράφισαν το αγαπημένο τους παιχνίδι και μας το παρουσίασαν χαρούμενα








Φαντάστηκαν μία ιστορία γι' αυτά και μας την αφηγήθηκαν, π.χ. για το πώς βρέθηκαν στα χέρια τους, από πού ξεκίνησαν, ποιος τα κατασκεύασε και γιατί κλπ.
Οι ιστορίες τους ήταν γεμάτες ευαισθησία και είχαν συνδέσει, για παράδειγμα, την αγάπη τους με τα αληθινά σκυλάκια/κουτάβια με το γεγονός ότι το κατάστημα παιχνιδιών, είδε πόσο όμορφα είναι κι έφτιαξαν τα ίδια σε παιχνίδια.
Μάλιστα, έφτιαξαν πολλά για να κάνουν παρέα μεταξύ τους και να μην νιώθουν μοναξιά...



Στη συνέχεια, μοιράστηκαν τα παιχνίδια μεταξύ τους παίζοντας μ' αυτά


Τα χώρισαν ανάλογα με το αν παίζονται ατομικά ή ομαδικά

Τα ομαδοποίησαν ανάλογα με το είδος τους, π.χ. αν είναι κούκλες, παζλ κλπ

Βρίσκοντας ανάμεσα στα παιχνίδια των παιδιών και κάποια σπαθιά ή όπλα, μιλήσαμε για το αν αυτά είναι παιχνίδια. Τα παιδιά μας είπαν ότι αυτά σκοτώνουν στα ψέμματα αλλά οι μεγάλοι μ' αυτά το κάνουν στ' αλήθεια.
Διαβάζοντας και την ιστορία, Το κανόνι της ειρήνης, μιλήσαμε για την ειρήνη και τον πόλεμο, το τι πιστεύουν τα παιδιά γι' αυτά κλπ
Ζωγραφίσανε το ειρηνικό πλέον κανόνι της παραπάνω ιστορίας



Με αφορμή το σχήμα του κανονιού, ασχοληθήκαμε με τα σχήματα που παρατήρησαν τα παιδιά, όπως κύκλος, ημικύκλιο, οβάλ. Αυτά, τα ζωγράφισαν και τα έκοψαν κολλώντας τα σε χαρτί







Με αφορμή την ειρήνη, από το κανόνι της ιστορίας, συζητήσαμε με τα παιδιά, παρατηρώντας εποπτικό υλικό για την 28η Οκτώβρη του 1940 και μιλάμε για το τι γνωρίζουμε για την επέτειο αυτή.

Ζωγραφίσαμε για ό,τι είδαμε και μας έκανε εντύπωση  από τα γεγονότα αυτά και τα αποτυπώσαμε στο χαρτί






Στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από μια ιστορία που διαβάσαμε  για το πώς πήρε η σημαία της Ελλάδας τα χρώματά της








Τέλος, φτιάξαμε και μεις τις δικές μας σημαίες, σαν αυτές που οι νεράιδες στην ιστορία που αφηγηθήκαμε, με μαγικό τρόπο, χάιδεψαν με το ραβδάκι τους, το ασπρογάλανο πανί που αναδύθηκε στα κύματα των ελληνικών θαλασσών.



Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και όλες και ας ταξιδεύει τουλάχιστον το μυαλό!!!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας