Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Το κλειδάκι της καρδιάς...

...η θεατρική παράσταση που θα έβλεπαν τα παιδιά στο χώρο του σχολείου από την θεατρική ομάδα,Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή, μας έδωσε αφορμή να ασχοληθούμε και με τα δημητριακά και ιδιαίτερα, με το ψωμί.
Η παράσταση στηρίζεται σε παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα,«Η καρδιά της βασιλοπούλας» αλλά και στο λαϊκό παραμύθι: Το πιο γλυκό ψωμί.
Στην προετοιμασία λοιπόν που κάναμε για το έργο που θα έβλεπαν τα παιδιά, μιλήσαμε για μία ακόμη ομάδα τροφών, τα δημητριακά και ιδιαίτερα, το ψωμί και το πώς γίνεται.


Τα παιδιά μιμήθηκαν τραγουδώντας το πώς γίνεται το ψωμάκι με διάφορες κινήσεις...
Οργώνοντας και σκάβοντας τη γη


Σπέρνοντας σπόρους σιταριού
Μιμήθηκαν το ζύμωμα,το ψήσιμο και δήλωσαν ότι είναι μία από τις αγαπημένες τους γεύσεις, αυτή του ψωμιού αλλά...


Το έκαναν και πράξη...



Στη συνέχεια, διαβάσαμε δυο λόγια στα παιδιά, όσο περιμέναμε να ψηθεί το ψωμάκι, για την υπόθεση του έργου και μαντεύαμε τους ήρωες και τις ηρωίδες της ιστορίας.
Μιλάει λοιπόν για μια βασιλοπούλα που όταν γεννήθηκε, μία από τις νεράιδες, η Μοίρα, της ευχήθηκε να μην νιώσει ποτέ πόνο και της κλείδωσε την καρδιά.
Όμως, δεν θα ένιωθε ούτε και χαρά και η μητέρα της στεναχωρήθηκε

Και έρχεται, η τελευταία νεράιδα,η Ζωή, να ευχηθεί, πως αν κάποτε η βασιλοπούλα το θελήσει, να ξεκλειδώσει την καρδιά της.
Το πώς δεν το μαρτυράμε...
Αλλά η όλη θεατρική παράσταση της ομάδας που παρακολουθήσαμε ήταν εξαιρετική και μας ταξίδεψε στους δρόμους της καρδιάς...
Τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά και έγιναν πολύτιμοι βοηθοί των ηθοποιών.
Όταν η μεταμορφωμένη σε γριούλα, νεράιδα Ζωή
«έδωσε» την μαγκούρα της σε ένα κοριτσάκι να της την προσέχει, το παιδί την κρατούσε σαν αληθινή μέχρι να της ξαναπεί η ηθοποιός...Συναρπαστικό...
Τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει όπως φαντάζονταν τους ήρωες της ιστορίας





...και τους είδαν μπροστά τους να ζωντανεύουν









Στο τέλος, τα παιδιά συμμετείχαν στην χαρά της βασιλοπούλας και του μονάκριβου της καρδιάς της, με χορούς και τραγούδια...




Καλό Σαββατοκύριακο...











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας