Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ταξίδι στις φυλές της γης

Μετά το ταξίδι στους πόλους την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε και στις υπόλοιπες περιοχές της γης και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και τις συνήθειες τους σε κάθε μέρος ξεχωριστά. Παρατηρώντας όμως, την υδρόγειο σφαίρα προσέξαμε ότι είναι πάρα πολλες οι χώρες και το ταξίδι μας θα έπρεπε να διαρκέσει πολλές μέρες , ίσως και μήνες , μπορεί και χρόνια (και δεν το θέλαμε γιατί έρχονται και οι αποκριές) . Έτσι καταλήξαμε να μελετησουμε τις ηπείρους της γής και τους πολιτισμούς της. Πάμε να ξεκινήσουμε!
Πρώτα έπρεπε να μάθουμε τη γη μας και τις ηπείρους της. Για το λόγο αυτό χρωματίσαμε κάθε ήπειρο με ξεχωριστό χρώμα για να είναι ευδιάκριτοι. 

Στη συνέχεια αντιστοιχήσαμε τα ονόματα των ηπείρων με τις καρτέλες τους. 
Και ύστερα από την παρατήρηση ότι η θάλασσα φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερη από τη στεριά αποφασίσαμε να την ζωγραφίσουμε και αυτήν. 
Έτοιμη η γη μας με τις ηπείρους της.
Μετά κάθε παιδί ξεχωριστά ετοιμάζει τον δικό του χάρτη με τις ηπείρους.
Το ταξίδι ξεκινά, παίρνουμε το αεροπλάνο ( ε, ας μην χαθούμε στη διαδρομή) και πάμε να επισκεφτούμε τους Εσκιμώους στην Αρκτική. 
Ψάξαμε στο διαδίκτυο να βρούμε εικόνες και πληροφορίες για τους εσκιμώους. Ψάξαμε κυρίως να δούμε τί φοράνε για να μην κρώνουν , που ζουν για να προφυλαχτούν από το κρύο και με τι διατρέφονται.
Είδαμε και ένα σχετικό βίντεο 
Και διαβάσαμε το βιβλίο "Στη χώρα των Εσκιμώων"
Κάθε παιδί ζωγράφισε ότι του έκανε εντύπωση μέχρι τώρα από τη ζωή των Εσκιμώων.
Μας έκαναν εντύπωση τα σπίτια τους , τα ιγκλού, και αποασίσαμε να τους φτιάξουμε και εμείς για να να μην κρυώνουν. Αρχίσαμε έτσι χτίζουμε τα ιγκλού, κομμάτι κομμάτι "πάγου" και από κάτω προς τα πάνω για να μπορεί να σταθεί.
Έτοιμο το Ιγκλού.
Ώρα για να αναπαραστήσουμε τη ζωή των Εσκιμώων. 
Το ταξίδι συνεχίζεται στην Αμερική.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας την ιστορία "Το μεγάλο ταξίδι του ήλιου" όπου μέσα από αυτό το βιβλίο γνωρίζουμε τους ινδιάνους. 
Μια μεγάλη απορία των παιδιών ήταν ποιά γλώσσα μιλούσαν οι ινδιάνοι και αν έγραφαν όπως εμείς. Έτσι φέραμε ένα "λεξικό" για δούμε πώς γράφουν,
και αποφασίσαμε να γράψουμε ένα μήνυμα στη γλώσσα των ινδιάνων.

Ζωγρασίαμε εικόνες από το βιβλίο, 
και καταλήξαμε να αναπαραστήσουμε το χορό της βροχής , έναν μύθο από το βιβλίο. Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε πρώτα ένα καπέλο ινδιάνων και μετά ένα τοτέμ.

Ας κάνουμε και το τοτέμ. 
Μαζευτήκαμε όλοι οι ινδιάνοι να χορέψουμε το χορό της βροχής όλοι μαζί ,
αλλά και κάθε φυλή ινδιάνων ξεχωριστά...

Το ταξίδι μας στη χώρα των ινδιάνων, την Αμερική, θα περιλαμβάνει και ένα ακόμα μύθο, τον μύθο της ονειροπαγίδας. Ένας ινδιάνικος μύθος λέει πώς η Asibikaashi (καλή μαγισσα με μορφή αράχνης), προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά της από τα κακά πνεύματα που κυκλοφορούσαν το βράδυ έφτιαξε έναν ιστό, πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής...
Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να πλέξουμε τη δική μας ονειροπαγίδες να τις βάλουμε πάνω από τα κρεβάτια μας.
Έτοιμες οι ονειροπαγίδες μας.
Αλλά φυσικά το ταξίδι μας στι φυλές δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε και άλλα μέρη να επισκεφτούμε, οπότε καλο σαββατοκύριακο και θα τα ξαναπούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε; Αφήστε το σχόλιό σας